KPN, bedankt voor de #netneutraliteit

Nog geen 2 maanden geleden was KPN de gebeten hond. Hun inkomsten lopen terug en ze zijn hard zoekende naar nieuwe manieren om geld binnen te halen. In hun zoektocht kwamen ze op het lumineuze idee om gebruikers maar eens uit te knijpen door gebruik van bepaalde applicaties extra te belasten. Als voorbeeld werd Skype gebruikt, wat voor het bellen alleen een internetverbinding vereist. De belminuten worden dus niet meer via KPN berekend, daar wilde KPN een stokje voor steken door dat verkeer toch extra te belasten.

Het hield niet op want KPN bleek al zijn gebruikers tot op detail niveau te analyseren met DPI. Echter was niet alleen KPN hier schuldig aan. Ook Vodafone deed hier vrolijk aan mee. Hoewel ze het beide zo verpakken dat het lijkt alsof ze hun dienstverlening er beter mee kunnen aanpassen, lijkt het er sterk op dat ze ook spieken hoe ze zaken kunnen afknijpen of zelfs blokkeren.

Netneutraliteit

Maar de discussie om netneutraliteit had nooit tot dit niveau gekomen als KPN (en een klein beetje vodafone) niet een duit in het zakje had gedaan. Vandaag was er namelijk een debat in de tweede kamer over een voorstel hierover. Door het ludieke voorstel van KPN hebben we nu voor elkaar dat providers zich niet mogen bemoeien met de inhoud van ons internetverkeer. We betalen ze om de verbinding tot stand te brengen, verder niet. Daar mogen we KPN toch wel voor bedanken.

Terug naar de tekentafel

Nu netneutraliteit wettelijk is geregeld, moet KPN en ook andere providers een andere manier bedenken om meer geld te verdienen. Ongetwijfeld gaat er iets veranderen in de abonnementsvorm of iets dergelijks. Alleen de prijs of de vormen gaan volledig op de schopt, hoe dan ook gaat er wat gebeuren.

Maar hoe lang hebben we de providers nog nodig om toegang te krijgen tot het web? Vanuit Google en Apple zijn er al verschillende initiatieven die rammelen aan de traditionele telco’s. Denk bijvoorbeeld aan Google Voice en Apple Facetime en iMessages. Of het goed dat die grote partijen onze toegang met de buitenwereld regelen is ook nog maar de vraag. Dat er wat gaat veranderen is in ieder geval een zekerheidje.