In 1 dag ondergedompeld in DITA Tools

Voor afgelopen woensdag had ik nog nooit van de term DITA gehoord, laat staan van de tools eromheen. Ik werd gebeld door VLC, mijn nieuwe werkgever, dat het wel leuk zou zijn de eerste dag op een beurs door te brengen. En dan wel de DITA Tools 2011, afgelopen vrijdag 1 april. Dit geeft een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de technische informatie wereld en partners die VLC daarin heeft. Leuk, dacht ik, maar het is wel degelijk een uitdaging om direct deze nieuwe wereld in te duiken.

Om een klein beetje beslagen ten ijs te komen heb ik wikipedia er op nageslagen:

The Darwin Information Typing Architecture (DITA) is an XML-based architecture for authoring, producing, and delivering information. Although its main applications have so far been in technical publications, DITA is also used for other types of documents such as policies, procedures, and training.

Het programma van de dag zag er vooraf net zo ingewikkeld uit als het onderwerp doet vermoeden. Maar niets is minder waar, een overzichtelijke beurs met verschillende leveranciers die hun DITA ondersteunende tools  presenteerden.

DITA

De de presentatie volgende elkaar in een hoog tempo op. De eerste presentatie ging over XMalator, een tool om xml bestanden te bewerken die ook de DITA ondersteund. Deze presentatie greep ik direct aan om meer te weten te komen van DITA in het algemeen. Het gaat namelijk om een architectuur voor de publicatie wereld, wat vooral voor (technische) documentatie word gebruikt. Door alles op te delen in losstaande componenten is het goed herbruikbaar en op een gedetailleerd niveau te beheren met metadata.

De tweede presentatie was een stuk minder leerzaam. Twee man gaven een presentatie/demo van hun saas oplossing. Een Alfresco Community installatie met daarbij een koppeling naar enkele XML editors. Een aantal gedetailleerde vragen konden ze niet goed beantwoorden. Al met al weinig interessant product, en als het dan ook nog eens slecht gepresenteerd word is dat natuurlijk niet goed om naar te luisteren.

Alfresco en Compenize

De beste presentatie was van Compenize, een partner van VLC. Een pakket op basis van Alfresco wat zich volledig richt op de ondersteuning van de publicerende sector. Door gebruik te maken van XLink, Xproc en RDF wat alle drie door w3c goedgekeurde open standaarden zijn. De demonstratie was duidelijk en liet perfect zien wat de mogelijkheden waren voor component based content management. Een veel betere integratie van DITA binnen Alfresco als je het mij vraagt.

Ook de laatste presentatie ging over Alfresco, dit keer over de normale mogelijkheden ervan. Mijn collega Bas Peters gaf deze presentatie, met als uitdaging heel veel te vertellen in een veel te korten tijd. Voor mij was Alfresco een bekend verhaal, maar hoe hij dit in de publicerende wereld neerzette was goed. Hij gebruikte een herkenbaar proces waarop hij elke keer terug kwam na het bespreken van een deel van de features.

Conclusie

Een leerzame dag, van een wereld die ik niet zo goed op mijn netvlies had. Het onderwerp ligt dicht tegen de Enterprise Content Management aan, wat voor mij natuurlijk wel vertrouwd is. De Component gebaseerde manier van beheer is wel nieuw, maar is op een logische manier opgezet.